Přemek zmizel před 21 lety: Prodali ho na orgány, myslí rodina

Zdroj: TN.cz

Přemysl Pazderka zmizel před 21 lety.

Bylo mu pouhých 16 let, když ho jeho rodina naposledy spatřila. I po dlouhých letech pátrání nemají rodiče žádnou odpověď a netuší, co se tehdy vlastně stalo. Vyšetřování bylo opravdu podivné. Podle rodiny až zanedbané. Stanislava Pazderková po čase promluvila, jak to všechno bylo.

V září to bylo 20 let, co za záhadných okolností zmizel tehdy šestnáctiletý mladík. Přemysl Pazderka z Bořetic byl naposledy spatřen v Hustopečích na Břeclavsku. Obě města se nechází blízko u sebe. „Můj syn byl vždy velmi upravený a dbal o sebe. V den svého zmizení se ale s kamarádem opil. Zjistila jsem, že od toho kamaráda dostal i drogy,“ začíná svůj příběh máma Přemka, Stanislava Pazderková.

Známou tvář najednou viděli v hustopečském obchodním domě jako proměněnou. Přemek se potloukal po prodejně v takovém stavu, že ho městská policie vyvedla ven. „Měla jsem chuť je zažalovat. Vidí opilé dítě a nezavolají rodiče?“ diví se Pazderková nad tím, jak snadno mohli policisté jejího syna zachránit.

Rodina před lety promluvila v pořadu Áčko:

„Opilého ho viděla i paní z cukrárny. Snažila se nám dovolat a upozornit nás, ale nikdo nebyl ještě doma,“ řekla. Přemkova cesta pak pokračovala na nádraží. „Víme, že se snažil dostat domů. Chtěl jet posledním autobusem v půl sedmé do Bořetic. Řidič ho ale nechtěl vzít, protože mu chyběla část peněz na jízdenku,“ popsala Staňka.

Řidič autobusu je poslední člověk, který Přemka viděl. Tam i po dvaceti letech pátrání stopy končí. „Policie vyslechla kamaráda, od kterého měl Přemek tu drogu. Byl s ním ten den venku. Policii ale nikdy nic neřekl. Tvrdí, že si z toho večera na nic nevzpomíná,“ vzpomíná na těžké období Stanislava.

Hudební projekt Motýl se zabývá problematikou ztracených českých dětí a mladých lidí. Zakladatelem je hudebník Daniel Krob a složil píseň i pro zmizelého Přemka.

Svého syna nepopsala jako perfektní dítě, ale jako normálního a bezproblémového kluka, který měl dobrý vztah se svou rodinou. „Byli jsme si opravdu blízcí. Mohl mi říct cokoliv. Věřím, že neměl důvod utíkat z domu,“ řekla. „A pokud by utekl, vzal by si doklady a hlavně peníze! Asi vše propil, takže neměl ani na tu jízdenku,“ vysvětlila Pazderková, proč v jeho útěk nikdy nevěřila.

Odfláklé pátrání, stěžuje si matka

Pokud v dnešní době zmizí dítě, jeho fotka se okamžitě dostane do médií. Dříve to tak ale podle Pazderkové nebylo. „Podařilo se nám zveřejnit pátrání až za několik týdnů. Některá média případ zveřejnila až po měsících. Největší problém vidím v tom, že hustopečská policie pátrání podcenila. Začala pátrat po svědících až po několika dnech!“ řekla a pokračovala: „Každý si nevzpomene, koho potkal o několik dní později. Pátrání se rozhýbalo, až se do něj zapojila police z Břeclavi,“ dodala.

Po svém dítěti pátrala rodina i na vlastní pěst. „Manžel prohledával kluby v Praze, chodil se svým bratrem po ulicích a doufal, že na něj třeba narazí,“ řekla s tím, že se někdo ozval a tvrdil, že Přemka v Praze snad viděl. Rodina se chytla hned každé možné stopy.

Děsivé možnosti

I když rodina dlouhou dobu žila v naději, že Přemek někde žije, nyní už tomu nevěří. „Už je to prostě taková doba. Můj muž si myslí, že ho někdo rozebral na součásti,“ přiznala máma Přemka. „Já jsem se bála, že ho někdo někam zavřel a zneužívá ho. Měl tak jemný obličej, až holčičí rysy. Člověk se toho bojí do dneška,“ řekla. „Nebo ho někdo zabil a prostě dobře zahladil stopy,“ je další z hrůzných scénářů, nad kterým rodina přemýšlí.

Stopa jasnovidce

„S pátráním pomáhal i jasnovidec, který spolupracoval s policií,“ řekla Pazderková. Rodině údajně řekl, že Přemkova mrtvola se nachází u Znojma. Trénovaný pes prohledával okolí, byl to jeden z nejlépe trénovaných psů v ČR.

„Opravdu se podařilo najít kostru! Ale nebyla to kostra mého syna,“ řekla šokující fakta Staňka. Ani neví, koho při pátrání vlastně našli. „Policie mi to nemohla sdělit. Ten psovod byl ale úžasný. Pracoval v zimě dva dny,“ dodala máma Přemka.

Smutek „topila“ v práci

„Myslím si, že rodič nemůže udělat více,než udělala moje rodina. Ztráta Přemka mě ještě více upoutala k práci. Měla jsem květinářství a pořád se snažila pracovat. Bylo to až neúnosné. Pracovala jsem pořád, 12 hodin i více,“ tvrdí Stanislava. „Až pak jsem navštívila psychiatrické oddělení,“ řekla. Léčba ženě pomohla.

 

Související obsah

28. 11. 2016
Stanislava Pazderková má pár rad pro všechny rodiče, protože každý se může ocitnout v její situaci. „Pokud hodně pracujete, dělejte si více času na své dítě a naslouchejte mu. Musíte vědět vše! S kým vším se kamarádí, co dělá a podobně. Bohužel já jsem pracovala vždy a toho času tolik neměla,“ přiznala smutně.

„Pokud někdy ztratíte dítě a máte i jiné potomky, myslete na to, že také trpí,“ řekla Pazderková. Při pátrání narazila také na to, že neměla moc fotek. „Důležité jsou fotografie. Mějte hodně fotek svého dítěte, kde si je opravdu podobné,“ řekla.

„Vazba mezi mnou a Přemkem byla natolik silná, že už opravdu nevěřím, že někde žije a nedošel by za mnou,“ uvedla. Šance, že někdy dostane odpovědi na své otázky je opravu malá,“ zakončila.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/340908-premek-zmizel-pred-20-lety-prodali-ho-na-organy-mysli-rodina?campaignsrc=tn_clipboard

Komentáře