Daniel Krob vydal nové CD a vyrazil na turné se Škwory

Hudebník Daniel Krob je kytaristou mnoha tváří. Vystudoval klasickou kytaru, pak se prezentoval jako folkař, věnoval se country i blues a hrál i sóla v rockových, heavymetalových a trashmetalových kapelách. Hudebník, který prošel kapelami Kreyson či Arakain, se vydal na sólovou dráhu s vlastní rockovou kapelou a nyní hostuje na turné kapely Škwor. Hraje přitom i skladby z nového CD Rock koně.

Daniel Krob

Daniel Krob

FOTO: archiv Daniela Kroba

pátek 23. října 2015, 9:54

Vydal jste nové album, jehož název napovídá, že se tentokrát nejedná o klasiku. Je to tak?

Je to ryze rockové CD, které je nahrané v analogovém formátu a podobným způsobem, jak se točila rocková alba v dobách kapel Deep Purple, Led Zeppelin nebo i Guns N‘ Roses. V praxi to vypadá tak, že kapela přijde do studia a nahraje písničky živě, bez jakýchkoliv digitálních úprav. Kapela tedy reálně předá svoji hudební energii na záznamové médium, které ji pak reálně zprostředkuje posluchači. Je to podobné, jako když herec hraje na divadelním pódiu…

Natočil jste i klip k jedné ze skladeb. Na první pohled působí poměrně nákladně…

Videoklip na skladbu Královská čest byl vizuálně velmi nákladný, jelikož se točil několik dní a pak se ve střižně dopracovával každý detail. Společně s režisérem, kameramanem a střihačem Pájou Junkem jsme měli sedm verzí a nakonec jsme vybrali osmou. Videoklip vypráví o sedmileté válce Britů proti Francouzům, kterou 13. září 1759 – v závěrečné bitvě na Abrahamových pláních v Severní Americe – vyhráli Britové a které se zúčastnil, alespoň v rámci klipu, jeden zástupce Čechů, Daniel Krob.

Jakým způsobem se při natáčení vrací o několik století zpět?

Ve videoklipu účinkuje Klub přátel 18. století, který tuto bitvu zrekonstruoval a přesně podle dobových záznamů ji v KVH Josefov zopakoval. Já sám ve videu používám dobový kostým s bambitkou a prachovnicí, v níž byl opravdový střelný prach.

Jak je to s aktuální sestavou vaší kapely. Změnilo se něco?

Jejím základem jsme já, bubeník Jiří Melena a baskytarista Standa Jokiel. V rámci prezentace na letních festivalech jsem přizval skvělého zpěváka Petra Doldy Dolénka, který se aktivně a velmi úspěšně zhostil zpěvu mých skladeb. Na podzimní tour jsem ještě přibral mladého a nadějného klávesáka Marka Svobodu, který je svým hráčským uměním na vysoké úrovni.

Vyrazil jste na podzimní turné se skupinou Škwor. Jak jste se k tomu dostal?

Tour Hledání identity, které právě začalo, bude probíhat nejen na podzim, ale i na jaře příštího roku. Společně s kapelami Škwor a Wait vyrážíme po českých a moravských pódiích a budeme společně představovat dvě nová CD. My Rock koně a skupina Škwor Hledání identity. S kapelou Škwor máme dost společného, nejen melodické rockové skladby, ale hlavně české texty a vyjadřování se k aktuálním situacím. Známe se již dlouho a ještě jsme neměli žádný společný koncert, a tak jsme se dohodli, že to zkusíme. Jak to bude fungovat, to poznáme.

A jak vlastně pokračuje váš klasický projekt Magická kytara?

Magická kytara má za sebou plno krásných koncertů. Na některé jsem vyrazil také se zpěvákem Doldym a bubeníkem Jirkou. Připravuji další CD, které vyjde v roce 2016 a které bude přímým pokračováním Magické kytary. Bude obohacené o další nástroje a muzikanty. Už teď se těším na reakce posluchačů…

Komentáře